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Written Questions handed in at the MRO Pre-Proposal Conference 
 

 
Question C1 – On page 19 of the AO, the Project states that Level 0 (raw data) will be 
archived by MRO.  Presentation at [the] pre-proposal conference stated that packetized 
telemetry will be archived.  Please clarify and define the Level 0 product.  Specifically, 
will it include cleanup of duplicates and transmission errors? 
 
Answer C1 – To be precise, the MRO Project will archive Level-0 data, defined to be 
instrument science data, returned by the spacecraft, at full resolution, time ordered, with 
duplicates and transmission errors removed.  These are also sometimes referred to as 
packetized data records, because they still contain frame headers, etc., produced by the 
spacecraft telecommunications system in downlinking the science data.  The Project will 
also archive ancillary data files produced to support the science observations.  In 
particular, the flight operations teams will generate—and the MRO Project will archive—
a suite of elemental ancillary data sets called SPICE kernels to assist operations planning 
and analysis of acquired data.  SPICE kernels contain spacecraft ephemeris [S], planetary 
ephemeredes and associated planetary constants [P], instrument mounting alignment and 
field-of-view information [I], orientation of a spacecraft’s primary coordinate systems 
and associated information [C], and event information, such as instrument sequencing 
and the experimenter’s notebook comments [E].  JPL’s Navigation and Ancillary 
Information Facility [NAIF] will provide a toolkit of software modules at the 
investigator’s institution to generate the data provided by the investigator and to support 
science data product generation. 

 
Question C2 – The web-based title page calls for a statement of the total cost to NASA 
OSS; does this mean through launch plus 30, or through phase E? 
 
Answer C2 – Cost information requested is for the total cost to NASA OSS extending 
from Phase A through Phase E.  A separate request for the absolute total cost (i.e. 
including contributions) is also requested. 

 
Question C3 – The AO gives budgeting guidelines for launch plus 30 days; are there any 
guidelines for phase E? 
 
Answer C3 – No. 

 
Question C4 – How are mass margins being carried, by the project (indicated in the 
AO)?  Does each instrument then carry its own additional mass margin? 
 
Answer C4 – The MRO PIP states in Section 3.2.1, page 3-2, “… the MRO Project is 
presently holding 30% mass margin on the science payload elements.  Investigators must 
propose CBE masses with recommended margins consistent with the instrument design 
maturity.  When developing instrument proposals, mass estimates should include all 



payload equipment, e.g., electronics, MLI, caging mechanisms, booms, radiation shields, 
and interconnecting cabling between sensor and payload electronic boxes, as applicable.  
The orbiter will provide, and hold the mass for, mounting brackets and fasteners, 
alignment cubes, and engineering temperature sensors.”  Thus, each instrument does not 
need to carry additional mass margin. 

 
Question C5 – What is meant by the “2 month Bridge Phase” mentioned at the bottom of 
Table 3? 
 
Answer C5 – This refers to the amount of “carry-over” or “carry-forward” dollars from 
one FY to the next FY, required to continue instrument development when funds may not 
be available due to year-end accounting activities at NASA. 

 
Question C6 – Can you shift E/PO dollars from B, C-D to Phase E? 
 
Answer C6 – Yes, the guideline of 1-2% of the total investigation cost to be devoted to 
E/PO provides funds that can be spent with a different profile than the year-by-year (or 
phase-by-phase) cost of the investigation.  However, it is expected that there will be 
support for E/PO activities in every phase of the investigation. 

 
Question C7 – Is it possible that the Context line array camera have a minus blue filter? 
 
Answer C7 – The context imager right now is panchromatic; that is, its bandpass is not 
specified in detail.  The SDT recommendation was meant to indicate that multiple 
bandpasses were not required.  Investigations proposed through this AO should indicate 
what specifications are required—and their priority—for context imaging to support their 
investigation.  The Project will refine the specifications for the facility Context Imager, as 
resources permit. 

 
Question C8 – Will it be possible to trigger the context image frame by a command from 
our instruments sequence? 
 
Answer C8 – No.  The Project has assumed that the context imager is controlled 
independently of, but coordinated with, other instruments.  The Context Imager will be 
sequenced (as an independent instrument) as part of the targeting coordination activity. 

 
Question C9 – Can the review copies of the proposal be in three-ring binders, or spiral 
bound?  The instructions indicate stapled, but for a document this size, staples might be 
awkward for the reviewers. 
 
Answer C9 – See also the answer to Question 27.  Review copies of proposals may be 
submitted using spiral/plastic comb type binding, but NOT three ring type binders. 

 
Question C10 – In Appendix B, do they want templates (B-D, and E) as stated under 2.7 
Appendices, or 3 templates (A-B, C-D, and E) as stated on Tables 3 and 4, or something 
else? 



 
Answer C10 – For the cost information requested in Appendix B, section 2.7, three 
templates (A-B, C-D, and E) are required as indicated in Tables 3 and 4. 

 
Question C11 – On page A-14, they mention “Support function.”  What does this mean? 
 
Answer C11 – Costs need to be presented by both major categories (i.e. Direct Labor, 
Overhead, Materials, Subcontracts, etc.) as indicated by items a-k in Appendix B, pages 
A-13 to A-15.  In addition, Costs also need to be presented by “support function” as 
outlined in Tables 3 and 4 of Section 2.7 of Appendix B.  These “support functions” are 
defined from the proposers Work Breakdown Structure (see Section 2.5 of Appendix B). 

 
Question C12 – I'm interested in knowing if you plan to have a list on your web page of 
organizations that are interested in teaming.  I know some other NASA proposals have 
provided that on the AO web pages to allow people to list their organizations, if they're 
interested in teaming. 
 
Answer C12 – We do not intend to list the teams that are proposing.  However, a list of 
the individuals that attended this Pre-Proposal Conference is now available via the Mars 
Reconnaissance Orbiter (MRO) Acquisition web page, 
http://centauri.larc.nasa.gov/mro/mroppconf.html 
 


